İstinat Duvarı Nedir
İstinat duvarı nedir, günlük hayatta birçok alanda rastlanmaktadır. Temel amacı olarak arkasında bulunan toprağın kaymasını ve hareket etmesini engelleyerek toprağın diğer tarafında geçmesini engellemektedir. Toprak hareketlerinden dolayı da tehlikeleri engelleyerek güvenli alan oluşturulması sağlanmasıdır.
İstinat Duvarı Nedir?
İstinat duvarı, sıvı basıncı, yanal toprak basıncı ve içerisinde diğer granül malzemelerden gelmiş olan yanal basınçları karşılayan yapı eleman olarak yer alır. İstinat duvarının diğer adı dayanma yapısı olarak da yer alır. Zeminin doğal dengesini sağlamasıyla olacak tehlikeleri korur. İstinat duvarının en önemli özelliği diğer dayanma yapılarından daha kalıcı bir şekilde ayarlanması sağlanır.
İstinat Duvarı Çeşitleri Nelerdir?
İstinat duvarı çeşitleri alanına göre sıralanmaktadır. Bu duvar çeşitleri olarak;
- Ağırlık (Yer çekimi) İstinat Duvarı: Ağırlık istinat duvarları özelliği yanal etkilere karşı etkili olabilmesi için kendi ağırlığını kullanarak engellemektedir. Ağırlık istinat duvarları sağlanırken devrilme, kayma ve yatak kuvvetlerine hesaplanarak tasarlanması gerekmektedir. Bu tür istinat duvarlarının daha uygun fiyata yapılması için 3-4 yüksekliğe kadar yapılması gerekmektedir. Yüksek yapılar için yanal etkiler çoğalmasından dolayı yapının daha yüksek olması gerekmektedir. Yüksek alanlarda yüksek maliyet çıkacaktır.
- Gabyon İstinat Duvarı: Gabyon istinat duvarı, ağırlık istinat duvarının diğer çeşidi olarak yer almaktadır. Yapımı sırasında tel örgülerden yapılarak kutuların içine kaya ve diğer malzemeler koyulmaktadır. Bu kutular zemin üzerine yerleştirilmesi sağlanarak yanal etkiyi karşılaması adına kullanılmaktadır. Özellikle kullanım alanı dik eğitimleri stabilize hale getirmek ve erozyon kontrolünü sağlamak adına kullanılmaktadır.
- Kaset (Crib İstinat Duvar): Kaset istinat duvarları, ağırlık istinat çeşitleri arasında yer alır. Genellik yapım aşamasında ahşap veya betondan yapılan kutular şeklinde üretimi sağlanmaktadır. Yapılan kutuların içleri ise kırma taş veya diğer granül malzemelerle doldurulma yapılarak duvarın ağırlığı artırılır. Kaset duvar yapısından dolayı zeminin drenajına yüksek orana uygunluk sağlar. Bloklar halinde inşası sağlanmaktadır. Farklı yükseklikler için tercih edilen model türüdür.
- Betonarme Konsol Duvar: Betonarme konsol duvarlar yatay bir temel üzerinden ve düşey duvardan hareket edilerek yapılmaktadır. Yapılan konsol duvarda yatay kısmına topuk ismi verilmektedir. Duvarların sabit bir şekilde kalmasını sağlamaktadır. Zemine sabitlenmesiyle birlikte düşey konsol şeklinde çalışmasını sağlar. Karşılaştırma yapıldığında ağırlık duvarlarına göre daha az gereksinimi olur. Ancak tasarımı uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yapılan betonarme konsol duvarlar 10 metreye kadar ekonomik fiyatlandırmalar mevcuttur.
- Payandalı İstinat Duvar: Payandalı istinat duvarlar, yapıları gereği ve yapımı da konsol istinat duvarlarına benzetilmektedir. Ancak fark olarak düşey duvar ile yatay temel arasındaki sistemde üçgen şekilli payandalar yerleştirilerek yapılmaktadır. Payandalar boyut ayarlanması olarak en az 2,5 m’de bir olacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Betonarmenin planlanan projelerinde duvarın karşılayamadığı zaman payandalı istinat duvarları tercih edilmektedir. Yapılan payandalı istinat duvarlar 12 metre kadar yüksekliğe ulaşım sağlanabilmektedir.
İstinat Duvarı Nerelerde Kullanılır?
İstinat duvarı güvenli alan yapımında kullanılır.
Bu alanlar;
- Göçük ihtimali olan zeminlerde
- Eğimli arazilerden yararlanmak ve zemini daha dik tutmak amacıyla
- Bina içerisinde bodrum duvarlarını oluşturmak amacıyla
- Kanal ve eklüzlerde
- Kıyıda oluşabilecek erozyonları önlemek veya taşkınlardan korunmak amacıyla
- Köprülerde kenar ayak görevi yapma amacıyla
- Derin kazıları oluşturmak için
- Yol güzergahları içerisinde şev düzenlemesi yapmak amacıyla
- Kömür deposu veya stabilize olarak kullanmak
- Yarma veya dolgu gerektiren yollarda
- Yamaç yollar içerisinde istinat duvarı tercih edilmektedir.
İstinat Duvarı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
İstinat duvarı yapılırken belirli adımlarla ilerleyerek işlemlerin sağlanması gerekmektedir. Bu aşamalar;
- İstinat duvar yapımında tasarım ve ön boyutlandırma çalışmalarına başlamadan önce zemin etüt çalışmaların yapılması gerekmektedir. Duvar geometrisine göz atılarak amacına göre modelleneme sağlanarak başlangıca geçmelidir.
- Modelleme sağlanırken istinat duvarının yükseklik duvarı ölçümlenmesi tamamlanması gerekmektedir.
- Bölge içerisinde yer altı su problemi bulunuyorsa tasarımlar bu duruma göre değerlendirilerek çözüm aşaması oluşturulması gerekmektedir.
- Uygulama yapılırken iş planı sağlanarak bu planların dikkat edilerek itinayla yapılması gerekir. Planlanan projeye uyulmaması halinde durum daha farklı hale gelebilmektedir.
- Yapılan projede iş güvenliğine göre hareket edilerek tamamlanması gerekmektedir.
İstinat duvarı yapımında tecrübeli ve donanımlı firmayla işlemleriniz yapılması gerekmektedir. Hem maddi hem de zamandan kazandıracak firmayla çalışmanız sizler için daha iyi olacaktır.
İstinat duvarı işimiz var yapar mısınız. mailden dönüş bekliyorum