Taş Duvar Ustası
HARUN USTA

taş duvar ustası0537 408 23 16

Güven ve kaliteyle inşa edilen yapılar için doğru adres.

Kerpiç Nedir Kerpiç Yapımı

Taş Ev ve Duvar Ustası Harun Beyİletişim

Kerpiç Nedir Kerpiç Yapımı, kerpiç, killi ve toprağın içerisine bitkisel lifler katılarak ve samanla karıştırılan yapı maddesidir. Karışım yapılması sonrasında su ile yoğrulma işlemi yapılarak belirli kalıplar içerisine dökülerek biçimlendirme işlemi sağlanmaktadır. Yapılan dökülme işlemi sonrasında açık hava kurutulma işlemi sağlanarak hazır edilir. İmalat içerisinde kullanılan kerpicin içindeki toprağın %20-%70 arasında kil içermesi gerekmektedir. Kerpiç en iyi oranları olarak %30-%40 arasında yer alır.

 

Kerpiç Nedir Kerpiç Yapımı, kerpiç duvar yapımında dikkat edilmesi gerekenler, kerpiç duvar yapımında yönetmelikler.

Kerpiç Duvar Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kerpiç duvar yapımında dikkat edilmesi gerekenler listesi olarak;

  • Yapılan imalatta yer alan killi toprak yer alan taşlar 3 cm’den küçük olarak ayarlanması gerekir.
  • İstenilen toprağa göre ayarlanan malzemede yüzde %40’ı içeren maddelerin 0,06 mm elek üzerinden geçmesi gerekir. Yüzde 60 kadar malzeme elek üzerinde kalarak yapılması gerekir.
  • Kerpiç karışımı yapılırken bitkisel lif veya saman kuru şeklinde karıştırılması sağlanmalıdır. Kalın, iri ve çürük olmayan malzemelerle yapılması gerekir.
  • Bitkisel malzeme kullanıldığında uzun boyları 10-12 cm arasında yer edinmelidir.
  • Kerpiç yapımı esnasında karışım hazırlanmasında toprak 3,5 mm çapında veya dörtgen biçiminde bir metre derinlikte hazırlanmış çukur içerisine konularak yapılması gerekmektedir.
  • Yapım esnasında iki taşıcı ve birisi de kalıpçı olmak üzere üç kişilik ekip içerisinde hazırlanması uygun görülür. Bir gün içerisinde dökecekleri miktar yaklaşık olarak 10 cm tabakalar halinde topraklar hazırlanarak bir metreküp toprak için ve toprağın özellik durumuna göre yaklaşık olarak 500 litre su akıtılarak işlemlerin yapılması gerekir.
  • Kürek ve gelberi araçları kullanılarak toprak iyice ıslanıp homojen halinde durulması gerekmektedir. Elde edilen karışımla birlikte üzerine basarak çiğnenmesi gerekmektedir.
  • Karışım yapılmasıyla birlikte bir gece dinlendirilmesi ve 12 saat boyunca sürmesi gerekmektedir. Dinlendirilmiş olan çamur iyice karıştırılma işlemi sağlanarak kesme yapacak alana taşınması sağlanmalıdır.
  • Kalıbın kenarları için çamur dökülmeden önce iyice ıslatılarak işlem yapılmalı ve içerisine ince saman serpiştirilmesi gerekmektedir. Yapılan işlem sonra sonrasın çamur doğrudan kalıplara doğru aktarması sağlanmalıdır.
  • Kerpiçler kalıplara aktarılma işlemleri sonrasında ikinci sıra ile arasında boşluk olması gerekmektedir. Yapılan boşluk 10-15 cm arasında olması gerekmektedir.
  • Kerpiçlerin kesme vakitleri bulunmaktadır. Bu vakitlerin en iyi zamanı Mayıs ve Eylül ayları arasında olmaktadır. Kesim yapılacak yerinde gölge içerisinde yer alması verimi daha çok artıracaktır.
  • Kurumaya bırakılan malzemelerinde ot, saz ve saman gibi malzemelerle örtünmesi daha çok fayda sağlamaktadır.
  • Dökülen malzeme içerisinde iki günde bir dar ve uzun yüzleri üzerine çevrilerek yapılması gerekmektedir. Her iki tarafında kuruma işlemi sağlanarak işlemlerin tamamlanması sağlanır.

Kerpiç Nedir Kerpiç Yapımı, kerpiç duvar yapımında dikkat edilmesi gerekenler, kerpiç duvar yapımında yönetmelikler.

Kerpiç Duvar Yapımında Yönetmelikler

Kerpiç duvar yapımında ilgili yönetmelikler listesi olarak;

  1. Duvar kalınlıkları için dış duvarlarda, iç duvarlarda ve deprem bölgelerinde içerisinde farklılık gösterilerek yapılması gerekmektedir.
  2. Dış duvarlar boyutu olarak en az 40 cm olması gerekmektedir. Deprem bölgeleri için ayarlanan miktar ise minimum 47 cm olarak ayarlanması gerekir.
  3. İç duvarlar boyutu olarak en az 25 cm olarak ayarlanması gerekmektedir. Deprem bölgeleri için ayarlanan iç duvarlar boyutu en az 25 cm şeklinde olmalıdır.
  4. Yapılacak duvar için zeminden içerisinden minimum 50 cm daha üst seviyede ayarlanarak yapılmalıdır.
  5. Yapılması gereken imalat içerisinde duvar kalınlığına göre hareket edilerek ve deprem bölgesinde yapılacak bu boyutlar değişiklik göstermektedir. 40 cm duvar yüksekliği içerisinde 2,40 ve 47 cm kalınlıkta yer alarak 2,70 m 62 cm duvarda ise 3,50 m’yi geçerek hazırlanması gerekmektedir. Deprem bölgelerinde ise bu ayarlanan miktar 2,70 m olarak ayarlanması sağlanmıştır.
  6. Taşıyıcı duvarlarda dik her iki yönde ayarlanması sağlanarak içten içe uzunlukları ise en fazla 4m olacak şeklinde ayarlanmalıdır.
  7. Dış duvarlarda yapılacak işlemler arasında pencere boşluk ölçüleri ise yükseklik en fazla 1.40 metre olurken genişlik ise 0,90 şeklinde ayarlanması gerekir.
  8. Bırakılacak kapı genişliği ayarlanması olarak 1.00 metre olarak ayarlanırken yüksekliği ise 2 metreyi geçmemesi gerekmektedir.
  9. Taşıyıcı duvarlarda boşlukların ayarlanmasında bina dış köşe uzaklığı en fazla 1 metre olarak iki duvar arasındaki için ayarlanan dolu duvar kısmı en az 0,60 metre olacak şeklinde ayarlanması gerekmektedir.
  10. Taşıyıcı ve destek duvarları içerisinde kesim noktaları baz alınarak ilk boşlukta bu duvarın kesim noktasına uzaklığı en az 0,50 mm olması gerekmektedir. Bu tür farklı yönetmelikler dönemsel olarak değişebilir. Yapı sağlığı ve uzun süreli kullanım için bu alanlara uyulması gerekmektedir.
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Doğal taş duvar nedir, doğal taş duvar çeşitleri, kuru doğal taş duvarlar, harçlı taş duvarlar, geometrik şekilli ve şekilsiz taş duvarlar.
Doğal Taş Duvar Nedir Doğal Taş Duvar Çeşitleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Taş Duvar Ustası | © 2023 | Taş Duvar Ustası. All Rights Reserved.
hostingFirma EkleKonya Nöbetçi EczaneleriKonya Namaz Vakitleriturbobit